Bilförsäljningen i Skandinavien - april 2024

 

April blev en vändpunkt efter några tröga månader för bilförsäljningen i Skandinavien. Under den föregående månaden upplevde både Sverige, Danmark och Norge en ökning av antalet nyregistrerade bilar - och det gäller både personbilar, transportbilar och lastbilar.

Våren har kommit till Skandinavien och precis som vanligt har det ökat försäljningen av bilar.

Förstaplatsen när det gäller registreringstillväxt för personbilar gick i april till danskarna, som upplevde en ökning med hela 27 %. Näst på tur kom Norge med en ökning på 25 % och Sverige med en något mer blygsam ökning på 4 % jämfört med samma månad föregående år.

Speciellt gjorde Volvo sig bemärkt i april. Inte bara intog de stadigt de tre första platserna på hemmaplan, utan med sin modell EX30 även förstaplatsen i Norge och andraplatsen i Danmark.

I andra änden av skalan är det svårt att komma ifrån Tesla, som efter mer än ett års försäljningsdominans fick se sin Model Y förvisad från danskarnas förstaplats och nöja sig med en sjundeplats på försäljningslistan.

Elektrifieringen av fordonsflottorna kommer inte av sig själv

Både Danmark och Norge upplevde återigen en betydande ökning för elbilarna. April bjöd i Norge på en ökning med 34,5 %, medan Danmark fortsatte den imponerande ökningen med en tillväxt i elbilsregistreringar på hela 90 %.

Situationen ser dock helt annorlunda ut i Sverige, där avskaffandet av en rad ekonomiska incitament har påverkat och fortsätter att påverka antalet nyregistrerade elbilar. Således sjönk antalet nya elbilar med cirka 8 % i april jämfört med föregående år. Samtidigt observeras anmärkningsvärda siffror för både hybrider och laddhybrider, som hittills har stått för nästan en tredjedel av försäljningen i Sverige i år - medan försäljningen av samma drivkraftstyper nästan har stagnerat i Danmark och Norge.

Också framgång för transportbilar och lastbilar

Det är inte bara för personbilarna som det är fart på nyregistreringarna i Skandinavien. Efter en utmanande period med långa leveranstider och tomma hyllor hos återförsäljarna är leveranserna av transportbilar nu igång, och alla tre skandinaviska länder upplevde stadig tillväxt i april. Återigen var det Danmark som stack ut med en tillväxt på 65 % i antalet nyregistrerade transportbilar. Norge presterade en ökning på 61 % och Sverige följde efter med 15,5 %.

För de tyngre fordonen, lastbilarna, blev det också en solig vårmånad. Norge tog ledningen med en tillväxt på nästan 34 %, Danmark följde med en ökning på 20 % och Sverige med 6 %.

Deling av artikelns innehåll

Deling av siffror och data från artikeln får endast ske med tydlig hänvisning till källan:

Danska data: Bilstatistik.dk

Svenska data: Bilstatistik.se

Norska data: OFV.no

Relaterade nyheter

Den skandinaviska bilförsäljningen – juni 2024

Den skandinaviska bilförsäljningen – maj 2024

Den skandinaviska bilförsäljningen - mars 2024