Det skandinaviska bilförsäljningen – januari 2024


Januari blev en månad med stora svängningar över den skandinaviska marknaden. Samtidigt ser vi stora skillnader i vilka bilar som köps och hur snabbt bilparkerna elektrifieras.

Om vi tittar på topplistor för januari för Danmark, Norge och Sverige är det tydligt att det råder olika bilpreferenser i de tre grannländerna. Medan stora bilar dominerar registreringarna i Sverige, föredrar norrmännen stora och medelstora segmentet, medan det även finns plats för små bilar bland topp 10 i Danmark.

Förutom Teslas Model Y och Audi Q4 e-tron, som återfinns på topp 10-listorna för de tre länderna, finns det en stor spridning av föredragna modeller. Faktum är att de tre topp 10-listorna omfattar hela 23 olika modeller.

Norge fortsätter att leda elektrifieringsloppet

Medan andelen nya elbilsregistreringar i Sverige i januari låg på 28,7 % och i Danmark på 35 %, satte Norge återigen sina grannländer på plats med en elbilsandel på hela 92 %. Samtidigt kan vi se att den norska topp 10-listan för januari enbart består av elbilar.

Norges bestånd av elbilar ligger således på 24,33 % per den 31/1-24, Danmark följer med 7,30 % och på tredje plats ligger Sverige med 5,95 % elbilar i beståndet.

Stora svängningar i försäljningssiffrorna

Under januari månad var det utan tvekan norrmännen som hade de mest iögonfallande försäljningssiffrorna.

Med en ökning på över 175 % av antalet nya registrerade personbilar skulle man kunna tro att det var en stark månad, men ökningen ska ses i ljuset av att siffrorna i januari 2023 var de sämsta någonsin. Med en normal försäljning i januari på cirka 9 000 personbilar kan inte de 5 122 nyregistreringarna i Norge för januari månad betraktas som en entydig framgång trots en övertygande procentuell ökning.

I Danmark ser vi däremot en nedgång i personbilsregistreringarna jämfört med förra året. 8 848 nya registreringar motsvarar en minskning på knappt 15 procent. Det är första gången på 12 månader som en nedgång i marknaden observeras. Försäljningsnedgången kan vara ett resultat av en planerad ökning av grundavdraget för elbilar, som träder i kraft den 1 februari, vilket innebär att det har funnits ett tydligt incitament att vänta med registreringen till efter januari.

 

Deling av artikelns innehåll:

Deling av siffror och data från artikeln får endast ske med tydlig hänvisning till källan:

Danska data: Bilstatistik.dk

Svenska data: Bilstatistik.se

Norska data: OFV.no

För ytterligare information:

Danmark: Mads Rørvig, Direktör, De Danske Bilimportører, +45 3016 1004, mr@bilimp.dk

Sverige: Andrée Peters, Marknadschef Sverige, DBI IT/Bilstatistik.se, +46 730290096, ap@bilstatistik.se

Norge: Øyvind Solberg Thorsen, Direktör, OFV, +47 959 26 018, ost@ofv.no

 

Om metoden:

På Bilstatistik.dk, OFVStatistikkk.no och Bilstatistik.se, listas husbilar alltid som en separat kategori och ingår inte i sammanställningen av registreringssiffror för person- och transportbilar, oavsett hur de är registrerade hos nationella myndigheter. Detta gäller för 1 618 enheter i Norge, 2 537 enheter i Sverige och 1 101 enheter i Danmark för hela 2023. Dessa siffror kan tillhandahållas specifikt enligt tillverkarnamnet för husbilsstrukturen genom att kontakta Bilstatistik.se.

Enheter som är registrerade som antingen transport- eller lastbil i sitt land och har en totalvikt upp till 3 500 kg ingår i statistiken som transportbilar, medan enheter med en totalvikt över 3 500 kg ingår som lastbilar. 

Relaterade nyheter

Den skandinaviska bilförsäljningen – juni 2024

Den skandinaviska bilförsäljningen – maj 2024

Den skandinaviska bilförsäljningen – april 2024