Den nordiska bilförsäljningen – mars 2025

Den nordiska bilförsäljningen i mars faller inte under kategorin ”imponerande”. Medan Danmark, Sverige och Finland upplevde en nedgång i antalet nyregistreringar, slutade Norge med en ökning på 36,5 %. Dock klarar sig alla marknader, förutom den finska, genom Q1 med positiva siffror för personbilarna.

Antalet nyregistrerade personbilar i Norden låg på en relativt blygsam nivå i mars. Norge upplevde dock en stark tillväxt på 36,5 %, men detta bör ses i ljuset av en rekordlåg nivå året innan. Danmark stod för det största fallet med 11,2 %, följt av Finland med en nedgång på 4,8 % och Sverige med mer beskedliga 0,9 %.

Trots den dämpade försäljningen i mars lyckades Norge, Sverige och Danmark ändå ta sig igenom första kvartalet med positiva siffror – med ökningar på 42 %, 5,1 % respektive 1,4 %. Finland däremot tvingas notera en nedgång på 9,4 % jämfört med Q1 2024.

Trots tillbakagången finns det dock en försiktig optimism hos finska Value Clinics VD Teemu Rennola, som säger: ”I mars visade den finska bilmarknaden tecken på stabilisering efter en utmanande start på året. Nyregistreringarna av bilar föll med 4,8 %, vilket är en klar förbättring jämfört med de större fallen i januari och februari, och det indikerar en möjlig trend mot återhämtning. Importörerna har en positiv syn på utvecklingen på bilmarknaden och orderstockarna har börjat växa. Vi hoppas att dessa positiva förväntningar kommer att förverkligas.”

Ingen stor glädje trots godkända försäljningssiffror

Trots de goda kvartalssiffrorna för Sverige, Norge och Danmark är stämningen bland nordiska aktörer ändå blandad.

I Sverige gläds man åt positiva försäljningssiffror, men det är fortfarande långt till de nivåer man sett tidigare, och marknaden påverkas generellt av lågkonjunkturen. Andrée Peters från Bilstatistik.se säger: ”Sverige befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur som hämmar både konsumtion och investeringar. De svenska hushållens konjunkturindikator fortsatte att sjunka i mars och har rasat under de senaste två månaderna. Stämningen bland svenska företag är mer blandad. Den nuvarande osäkerheten gör att bilbranschen troligtvis får vänta ett tag till på den efterlängtade vändningen.”

En liknande bild ses i Norge, där de på ytan imponerande tillväxtsiffrorna inte heller leder till någon större eufori. Däremot ser konsumenterna fram emot räntesänkningar: ”Den ekonomiska situationen gör det mer utmanande för många att prioritera ett nybilsköp jämfört med för några år sedan”, säger Øyvind Solberg Thorsen, VD för norska OFV, och hänvisar till att aktiviteten på begagnatmarknaden också ligger stabilt högt och i nivå med 2022 och 2023. ”Det är ett tecken på att många fortfarande har behov av att byta ut den bil de har, men att det nog behövs en eller två räntesänkningar innan fler väljer att lägga pengar på en helt ny bil.”

I Danmark verkar oron vara något mindre: ”Mars bjöd på en nedgång i bilförsäljningen, och även om det naturligtvis inte är något vi gläds åt, är det heller inget som orsakar större bekymmer. Vi noterar att försäljningsnivån för första kvartalet är stabil jämfört med förra året, och att de danska konsumenterna fortfarande visar intresse för nya bilar,” säger Mads Rørvig, VD för Mobility Denmark.

En ovanlig tillbakagång för elbilar i Norge, medan Danmark och Finland ökar

Medan den danska elbilsförsäljningen fortsätter uppåt, såg Norge en relativt stor nedgång – från 89,3 % förra året till 84,1 % i mars. Det är dock knappast något som får norska elbilsförespråkare att darra på handen, då en stor del av förklaringen ligger i en betydande skattehöjning för laddhybrider som trädde i kraft den 1 april. Det är i hög grad dit den saknade elbilsandelen har förflyttats. Dessutom avslutar Norge Q1 med en elbilsandel på 91 %, så det är långt ifrån dåligt.

I Sverige blev det ytterligare en månad med en svag tillbakagång för elbilarna – denna gång på lite över 3 % jämfört med mars månad förra året.

I Finland och Danmark går utvecklingen däremot åt andra hållet. Danmark fortsätter sin tillväxtvåg och utökar sin elbilsandel från 42,1 % i mars förra året till 65,8 % i år – en ökning på över 56 % på bara ett år.

Även i Finland finns det anledning till optimism. Här har elbilsandelen ökat från 28,6 % i mars förra året till 39,4 % i år, vilket motsvarar en ökning på nästan 38 %.

Den gröna fordonsflottan växer i hela Norden

Om man ska hitta en direkt positiv rubrik som gäller alla fyra marknader, så är det att elbilsbeståndet växer markant överallt.

Inte oväntat leder Norge det racet med en elektrisk personbilsflotta på drygt 28 %. Ser man på hur andelarna har utvecklats det senaste året, är det tydligt att det händer saker i hela Norden. I Danmark har andelen ökat med 70 %, i Finland med nästan 46 %, i Sverige med 23 %, och trots det redan höga utgångsläget har elbilsflottan i Norge vuxit med 15 %.

Deling av artikelns innehåll

Deling av siffror och data från artikeln får endast ske med tydlig hänvisning till källan:

Danska data: Bilstatistik.dk

Svenska data: Bilstatistik.se

Norska data: Opplysningsrådet for veitrafikken

Finska data: Value Clinic (Transport- och kommunikationsverket Traficom, Trafik- och transportregistret)

Relaterade nyheter

Den nordiska bilförsäljningen – februari 2025

Den nordiska bilförsäljningen – januari 2025

Den nordiska bilförsäljningen – 2024